-
2.
kulin. popularne na Górnym Śląsku ciasto z posypką lub nadzieniem z sera, maku lub jabłek, mające prostokątny kształt -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- śląski kołacz; kołacz weselny
-
Najwięcej sprzedaje się śląskich kołaczy: z serem, makiem i jabłkami.
źródło: NKJP: Joanna Jakubowska: Słodkiego życia, Nowa Trybuna Opolska, 2006
Uczestnicy degustacji chętnie zajadali się też kwaśnicą, galasem (zupą ze śliwek), plackami ziemniaczanymi pieczonymi na blasze, pierogami z kapustą czy kołaczami weselnymi i plackami obrzędowymi „nowelatka”.
źródło: NKJP: Agata Wolna: Prażuchy i kwaśnica, Trybuna Śląska, 2001-10-15
Przygotowały roladę po morawsku, kluski śląskie oraz kapustę (tzw. zeli), a publiczność częstowały własnoręcznym wypiekiem – śląskim kołaczem.
źródło: NKJP: Smak śląskiej kuchni, Nowiny Raciborskie, nr 25, 2007-06-19
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3, m2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. kołacz
kołacze
D. kołacza
kołaczy
C. kołaczowi
kołaczom
B. kołacz
pot. kołacza
kołacze
N. kołaczem
kołaczami
Ms. kołaczu
kołaczach
W. kołaczu
kołacze
-
+ kołacz + (z CZYM) -
psł. *kolačь 'obrzędowe pieczywo w kształcie koła'