-
2.
pochodząca ze Śląska wigilijna potrawa, przyrządzana z maku z mlekiem, bakalii i chleba, które układa się warstwami w formie, by zastygły, tworząc jednolitą masę -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
CZŁOWIEK W SPOŁECZEŃSTWIE
Tradycja
zwyczaje i obyczaje -
hiperonimy: potrawa
-
Bez nich nie można wyobrazić sobie tradycyjnych świąt Bożego Narodzenia. A mowa o moczce i - oczywiście - makówce.
źródło: Internet: tvs.pl
Z torby wyjmą talerze, szklanki, [...] karpia w śmietanie (tak kiedyś w Wigilię jadało się na Łysej Górze) i pyszne makówki - zapiekane pieczywo z mielonym gotowanym makiem (tak jada się w Wigilię na Śląsku).
źródło: NKJP: Wojciech Tochman: Bracia i siostry, Gazeta Wyborcza, 1998-12-23
Wicestarosta urodził się na Śląsku. Mówi, że tęskni przede wszystkim za makówkami [...], bez których w tamtych stronach nie ma Wigilii.
źródło: NKJP: Aneta Kwiatkowska: Spokojnie i roodzinnie, Gazeta Poznańska, 2001-12-20
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. makówka
makówki
D. makówki
makówek
C. makówce
makówkom
B. makówkę
makówki
N. makówką
makówkami
Ms. makówce
makówkach
W. makówko
makówki
-
Zob. mak