-
1.a
kulin. włoska wódka otrzymywana z wytłoków i pestek winogron -
[grap-pa]
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
używki -
We Francji i Włoszech praktycznie każdy może produkować własny calvados lub grappę. Tam funkcjonują małe gorzelnie, które przerabiają przywieziony przez rolników zacier.
źródło: NKJP: Paweł Wrabec: Zdrówko orzechówką, Polityka, 2005-07-16
[...] ja też bardzo lubię grappę. Naprawdę przypomina bimber. Smak ma jednak czystszy i łagodniejszy. - Tak. Bezwzględnie czystszy i łagodniejszy.
źródło: NKJP: Stanisław Dygat: Podróż, 1958
Przez wieki Bassano było ważnym ośrodkiem produkcji ceramiki i żeliwa, słynie również z produkcji grappy - znakomitego destylatu z winogron oraz takich smakołyków, jak porcini (suszone grzyby), białe szparagi i miód.
źródło: NKJP: Kotły spod Monte Grappa, Dziennik Polski, 2001-05-30
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. grappa
grappy
D. grappy
grapp
C. grappie
grappom
B. grappę
grappy
N. grappą
grappami
Ms. grappie
grappach
W. grappo
grappy
Inne uwagi
Zwykle lp
-
wł.