łata

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

6. mięso

  • 6.

    część tuszy wołowej wykrawanej między udźcem, szpondrem i rostbefem
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  wołowina
  • Rosół - Najważniejsze jest mięso. Bierzemy mięso wołowe - po kawałku szpondra, pręgi, łaty i kotleta.

    źródło: NKJP: Olga Ikonowicz: Rosół babuni i sztuka mięsa, 1997-02-21

    Z mniej cenionych części tuszy - karkówki, szyi, goleni, mostka z łatą - przygotowuje się gulasz, ragoût, risotto, potrawkę, kotlety mielone i farsze. Z mostka i łaty można też przyrządzać rolady.

    źródło: NKJP: Katarzyna i Zbigniew Tyszkowie: Specjały, prasa, 1998

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. łata
    łaty
    D. łaty
    łat
    C. łacie
    łatom
    B. łatę
    łaty
    N. łatą
    łatami
    Ms. łacie
    łatach
    W. łato
    łaty
  • psł. *lata 'płat, płatek; wstawka, łata (na odzieży, obuwiu)'