-
6.
część tuszy wołowej wykrawanej między udźcem, szpondrem i rostbefem -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: wołowina
-
Rosół - Najważniejsze jest mięso. Bierzemy mięso wołowe - po kawałku szpondra, pręgi, łaty i kotleta.
źródło: NKJP: Olga Ikonowicz: Rosół babuni i sztuka mięsa, 1997-02-21
Z mniej cenionych części tuszy - karkówki, szyi, goleni, mostka z łatą - przygotowuje się gulasz, ragoût, risotto, potrawkę, kotlety mielone i farsze. Z mostka i łaty można też przyrządzać rolady.
źródło: NKJP: Katarzyna i Zbigniew Tyszkowie: Specjały, prasa, 1998
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. łata
łaty
D. łaty
łat
C. łacie
łatom
B. łatę
łaty
N. łatą
łatami
Ms. łacie
łatach
W. łato
łaty
-
psł. *lata 'płat, płatek; wstawka, łata (na odzieży, obuwiu)'