-
1.
kromka chleba lub bułki podpieczona z obu stron, podawana na ciepło -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
synonimy: tost
-
Otóż kawior niczego nie potrzebuje. Zwłaszcza nie potrzebuje soku cytryny, to poważny grzech. Podajcie go po prostu na cienkiej grzance dobrego chleba, posmarowanej masłem. I z łyżeczką. Trzymajcie przez chwilę kęs pod podniebieniem, przyciskając go językiem, nie żując. Wtedy jest doskonały.
źródło: NKJP: Andrzej Fiedoruk: Złote jaja, Polityka, 2007-04-14
Nie burz sobie programu dnia moim nie zapowiedzianym przyjazdem - prosiła chrupiąc grzankę, na której topiło się masło pod pomarańczowym dżemem - chętnie tu na ciebie zaczekam.
źródło: NKJP: Wojciech Żukrowski: Kamienne tablice, 1966
Śniadania przygotowywano w kredensie. Podawano grzanki, sucharki, bułki, chleb, biszkopty, do tego masło, ser, jajka, wędliny, takie jak szynka czy wędzone ozory, a sezonowo rzodkiewki i owoce.
źródło: NKJP: Irena Domańska-Kubiak: Zakątek pamięci: życie w XIX-wiecznych dworkach kresowych, 2004
Na śniadanie były grzanki z kozim serem i gorąca marmolada ze słodkimi ziołami.
źródło: NKJP: Zygmunt Miłoszewski: Góry Żmijowe, 2006
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. grzanka
grzanki
D. grzanki
grzanek
C. grzance
grzankom
B. grzankę
grzanki
N. grzanką
grzankami
Ms. grzance
grzankach
W. grzanko
grzanki
-