-
2.
jedna z wielu drobnych przypieczonych kostek zrobionych z pokrojonego chleba lub bułki, które dodaje się do niektórych zup lub sałatek -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- grzanki lub groszek ptysiowy, grzanki lub łazanki
-
Największym powodzeniem cieszyły się: wspaniały, gęsty żurek, przecierana, mocno zamarchwiona grochówka z grzankami, (...)
źródło: NKJP: Piotr Bikont: Jadłem w..., Gazeta Wyborcza, 1992-07-31
Smażony oscypek z żurawiną lub krem z borowików z grzankami to miejscowe specjały.
źródło: NKJP: (L): Czynny wypoczynek z dala od tłumów, Dziennik Bałtycki, 2007-07-14
Jajko włożyć do wrzątku, gotować przez minutę, rozbić nad sałatą, wlać sok z cytryny, dodać sardelę lub śledzia, doprawić pieprzem i utartym serem, starannie wymieszać. Wsypać grzanki, jeszcze raz zamieszać.
źródło: NKJP: Sałatka Klementyny, Pani, nr 5, 1993
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. grzanka
grzanki
D. grzanki
grzanek
C. grzance
grzankom
B. grzankę
grzanki
N. grzanką
grzankami
Ms. grzance
grzankach
W. grzanko
grzanki
Inne uwagi
Zwykle lm
-