-
1.b
liście mięty (rośliny) -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
przyprawy, smaki -
- suszona, świeża mięta
- aromat, smak mięty
- herbata, napar z mięty
- siekać; zaparzyć miętę
-
Taką „herbatkę” robi się z suszonej mięty i suszonej „cytrynki”, do naparu dodając karmelu [...].
źródło: NKJP: Teraz w modzie... korytka, Dziennik Polski, 2002-10-21
Kuchnia francuska, to: bazylia, tymianek, estragon, świeża mięta i tysiące innych ziół!
źródło: NKJP: xx: Gotuj jak Francuz, Wieczór Wybrzeża, 2000-04-28
Siekamy szalotkę i podlewamy na patelni białym winem (2/3 szklanki). W międzyczasie: siekamy miętę (4-5 łyżek stołowych).
źródło: NKJP: Internet
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. mięta
mięty
D. mięty
mięt
C. mięcie
miętom
B. miętę
mięty
N. miętą
miętami
Ms. mięcie
miętach
W. mięto
mięty
Inne uwagi
Zwykle lp
-
psł. *męta
z łac. mentha
Źródłem wyrazu łacińskiego jest gr. mínthē