-
3.
ser owczy w kształcie serca, tradycyjnie wytwarzany na terenach górskich -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: ser
-
Oprócz serków w kształcie zwierzątek w przededniu powrotu z hali bacowie robili serki w kształcie serca – parzenice, również odciskane w formie.
źródło: Internet: gazdowie.ebiznes.fm
No i była również parzenica. To z kolei były sery owcze w kształcie serca. Zawsze ich skład i receptura były takie same.
źródło: NKJP: Ł. Bobek, J. Słowik: Redykołki zastąpią oscypki?, Gazeta Krakowska, 2008-05-07
W Polsce serki takie pojawiły się na terenie Podhala, Beskidu Babiogórskiego, Wyspowego i w Gorcach. Dla Podhala charakterystyczne są oscypki o kształtach wrzecionowatych i sercowate „parzenice”, zaś na przykład w Beskidzie Wyspowym kształty beczułkowate i płaskie krążki.
źródło: NKJP: Renesans oscypka, Dziennik Polski, 2001-05-21
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. parzenica
parzenice
D. parzenicy
parzenic
C. parzenicy
parzenicom
B. parzenicę
parzenice
N. parzenicą
parzenicami
Ms. parzenicy
parzenicach
W. parzenico
parzenice
-
Zob. parzyć