-
1.
wędlina o dużej średnicy, zawierająca fragmenty głowizny, podroby, kawałki mięsa, skórki, tłuszcze oraz krew zwierzęcą, zastygnięte w galarecie -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: wędlina
-
- salceson ozorkowy, wiejski
- salceson i kaszanka, salceson i pasztetowa; kiełbasy i salcesony
- plaster, plasterek salcesonu
- chleb, kanapka z salcesonem
- lubić salceson
-
Aby uniknąć zatrucia bakteriami, nie zamrażajmy wędlin, zwłaszcza pasztetu, salcesonu [...]
źródło: NKJP: KaK: Powiało mrozem, Nasze Miasto Kraków, 2004-09-09
O dziesiątej kierownik magazynu, jak miał w zwyczaju, zjadł dwie bułki grubo przełożone krwistym salcesonem [...].
źródło: NKJP: Biurko pani Kasi, Dziennik Polski, 1999-06-25
W latach 70. nieśmiało reaktywowano prywatne masarnie, ale mogły one przerabiać wyłącznie odpady z państwowych ubojni, zakładów mięsnych i produkować jedynie podroby: salceson, kaszanki, pasztetowe.
źródło: NKJP: Wojciech Markiewicz: Napchać szprycą kiełbaśnicę, Polityka, 2002-03-30
Na Łódzkiej koło więzienia otworzył sklep rzeźnik, który robił wspaniałe kiełbasy, serdelki i salcesony
źródło: NKJP: Henryk Grynberg: Życie ideologiczne, osobiste, codzienne i artystyczne, 1998
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. salceson
salcesony
D. salcesonu
salcesonów
C. salcesonowi
salcesonom
B. salceson
salcesony
N. salcesonem
salcesonami
Ms. salcesonie
salcesonach
W. salcesonie
salcesony
-
wł. salsiccione 'gruba i długa kiełbasa'
Od: salsiccia 'kiełbasa serdelowa, parówka'; por. salsicciotto 'salceson'