-
2.a
mięso pochodzące z karku wieprzowego, wołowego, baraniego lub cielęcego -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
W moim domu farsz do gołąbków przygotowuje się z ugotowanego na pół miękko ryżu (można użyć również lekko ugotowanej kaszy gryczanej), mielonego, surowego karczku wieprzowego (znakomite są też gołąbki z dziczyzny z dodatkiem wędzonego boczku i majeranku), siekanej cebuli i oczywiście grzybów [...].
źródło: NKJP: Wasz Sybaryta: Klub Srebrnego Widelca, Tygodnik Podhalański, nr 2, 2000
Z rozbioru półtusz wieprzowych przeznacza się do zamrożenia następujące elementy: karczek, schab, łopatkę, szynkę, boczek, biodrówkę, podgardle i słoninę.
źródło: NKJP: Tadeusz Felburn: Wszystko o mięsie mrożonym, Poradnik Sprzedawcy Żywności, nr 6, 1973
Trzeba wykazać się w grillowaniu między innymi polędwicy, karczka i pstrąga.
źródło: NKJP: Paf: Mistrzowie grilla we Wrocławiu, Super Express, 2006
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. karczek
karczki
D. karczka
karczków
C. karczkowi
karczkom
B. karczek
karczki
N. karczkiem
karczkami
Ms. karczku
karczkach
W. karczku
karczki
Inne uwagi
Zwykle lp; w D. lp używa się również formy karczku
-
Zob. kark