karotenoid

  • biochem.  żółty, czerwony, pomarańczowy lub inny barwnik roślinny, dobrze rozpuszczalny w tłuszczach
  • CZŁOWIEK I PRZYRODA

    Świat roślin

    budowa i funkcjonowanie roślin

  • hiperonimy:  lipochrom
  • Ostatnio zwrócono uwagę na przeciwnowotworowe właściwości karotenoidów.

    źródło: NKJP: Grzegorz Bartosz: Druga twarz tlenu, 1995

    Oprócz tłuszczu komórki gruczołowe wydzielają białko, barwniki rozpuszczone w tłuszczu (karotenoidy) oraz laktozę [...].

    źródło: NKJP: Jan Zarzycki, Jan Kuryszko: Anatomia mikroskopowa zwierząt domowych i człowieka, 1995

    Karotenoidy to barwniki, którym złote, pomarańczowe i brązowe kolory zawdzięczają między innymi ziarna kukurydzy, korzenie marchwi, banany czy płatki narcyzów.

    źródło: NKJP: Wojciech Górka: Barwy walki, Polityka, nr 2423, 2003-10-18

    Niektóre karotenoidy wykazują takie samo działanie biologiczne jak witamina A, dlatego nazywane są prowitaminą A (beta-karoten).

    źródło: NKJP: BCZ: Wszystko o witaminach, Trybuna Śląska, 2001-05-29

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. karotenoid
    karotenoidy
    D. karotenoidu
    karotenoidów
    C. karotenoidowi
    karotenoidom
    B. karotenoid
    karotenoidy
    N. karotenoidem
    karotenoidami
    Ms. karotenoidzie
    karotenoidach
    W. karotenoidzie
    karotenoidy

  • internac.

    ang. carotenoid

    fr. caroténoïde

    Od: karota

CHRONOLOGIZACJA:
1954, SJPDor
Data ostatniej modyfikacji: 03.05.2017