karotenoid
-
biochem. żółty, czerwony, pomarańczowy lub inny barwnik roślinny, dobrze rozpuszczalny w tłuszczach
-
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
budowa i funkcjonowanie roślin -
hiperonimy: lipochrom
-
Ostatnio zwrócono uwagę na przeciwnowotworowe właściwości karotenoidów.
źródło: NKJP: Grzegorz Bartosz: Druga twarz tlenu, 1995
Oprócz tłuszczu komórki gruczołowe wydzielają białko, barwniki rozpuszczone w tłuszczu (karotenoidy) oraz laktozę [...].
źródło: NKJP: Jan Zarzycki, Jan Kuryszko: Anatomia mikroskopowa zwierząt domowych i człowieka, 1995
Karotenoidy to barwniki, którym złote, pomarańczowe i brązowe kolory zawdzięczają między innymi ziarna kukurydzy, korzenie marchwi, banany czy płatki narcyzów.
źródło: NKJP: Wojciech Górka: Barwy walki, Polityka, nr 2423, 2003-10-18
Niektóre karotenoidy wykazują takie samo działanie biologiczne jak witamina A, dlatego nazywane są prowitaminą A (beta-karoten).
źródło: NKJP: BCZ: Wszystko o witaminach, Trybuna Śląska, 2001-05-29
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. karotenoid
karotenoidy
D. karotenoidu
karotenoidów
C. karotenoidowi
karotenoidom
B. karotenoid
karotenoidy
N. karotenoidem
karotenoidami
Ms. karotenoidzie
karotenoidach
W. karotenoidzie
karotenoidy
-
internac.
ang. carotenoid
fr. caroténoïde
Od: karota