-
owalna, drobna, żółta rodzynka bez pestek
-
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
-
-
|
Rodzynki sułtańskie do wypieków świątecznych to najlepiej, pani, do mleka wsadzić na kilka chwil. Miękuśkie się zrobią i smaczne takie - zapewnia czerstwa gospodyni.
źródło: NKJP: (kach): Rzeżucha i barany, Gazeta Krakowska, 2004-04-07
|
|
Polecam rodzynki sułtańskie i królewskie. Aha, na mojego Szymcia działają przeczyszczająco, więc dostaje tylko garstkę dziennie.
źródło: NKJP: Internet
|
|
Kalafior po sycylijsku jeden żółty lub biały kalafior pół szklanki rodzynek sułtańskich 2 łyżki kaparów
źródło: NKJP: Bo w tym właśnie cały szkopuł, że do steku dobry brokuł, Pinezka.pl
|
|
Przygotować mak (...), dodać do niego (...) cukru, trzy lub cztery łyżki miodu, ćwierć funta oparzonych z łupy i utartych na maszynce migdałów, rodzynków sułtańskich, ugotowaną pszenicę (nie dawać jednak za dużo), rozbić gęstą słodką śmietanką, nałożyć do kryształowej salaterki i przed podaniem postawić w zimnem miejscu na kilka godzin.
źródło: NKJP: Wigilijne smaki, Dziennik Polski, 2000-12-23
|
-
typ frazy: fraza rzeczownikowa
ż, odmienny:
rodzynka ,
sułtańska
Data ostatniej modyfikacji: 28.06.2016