sajgonka
-
kulin. potrawa azjatycka przypominająca wyglądem mały naleśnik, przyrządzana z papieru ryżowego wypełnionego nadzieniem, smażona na głębokim oleju lub pieczona w piekarniku
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Papier ryżowy smarujemy wodą, żeby zrobił się miękki, a następnie kładziemy na nim gotowy farsz i zawijamy w rurkę. Gotowe sajgonki wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor.
źródło: NKJP: Paweł Fąfara: Pyszna impreza, Słowo Polskie Gazeta Wrocławska, 2003-12-08
Łyżeczkę farszu układamy na sajgonce wzdłuż placka (od góry do dołu). Nadzienie powinno znajdować się na środku placka, tak, aby na brzegach zostało ok. 1,5 cm wolnej przestrzeni. Zawijamy boki do środka i rolujemy sajgonkę.
źródło: Internet: pozytywnegotowanie.pl
Dla Polaków kuchnia japońska, tajska czy chińska wciąż są mało znane i egzotyczne, chociaż niektóre składniki do potraw są już dostępne w sklepach. Niemniej jednak sushi czy sajgonek powinien spróbować każdy.
źródło: NKJP: (izis): Bombosola pełna snów, Nowiny Raciborskie, 2007-06-19
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. sajgonka
sajgonki
D. sajgonki
sajgonek
C. sajgonce
sajgonkom
B. sajgonkę
sajgonki
N. sajgonką
sajgonkami
Ms. sajgonce
sajgonkach
W. sajgonko
sajgonki
-
Nazwa skojarzeniowa: od miasta Sajgon (wietn. Sài Gòn), obecnie Ho Chi Minh. W języku wietnamskim potrawa nazywa się nem (por. Słowa, słowa, czy je znasz, s. 469)