-
1.d
jadalne dno niedojrzałego kwiatu karczocha - rośliny -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Należy opłukać karczochy, zdjąć wierzchnie listki, szpiczaste końce obciąć nożyczkami, przeciąć karczocha pionowo na pół, usunąć włókna, skropić cytryną i ułożyć w wodzie.
źródło: NKJP: (X): Dania do podziwiania, Polityka, 2006-10-14
Przypominam sobie ten dialog, patrząc na staruszkę z karczochem. Dobrze się jej powodzi, bo je karczoch z chlebem.
źródło: NKJP: Jarosław Iwaszkiewicz: Wenecja i inne szkice, 2008
Z ryb szczególnie lubiane są dorada z rusztu ze szpinakiem (podawana w całości) i bass morski, podawany ze świeżym karczochem, krewetkami i młodymi ziemniakami.
źródło: NKJP: Agnieszka Kozak: Who is who..., Dziennik Polski, 2008-09-04
Szparagi, chociaż uważane są za danie wytworne, jada się palcami, a oprócz szparagów — karczochy i seler, następujące niekiedy po daniu mięsnym.
źródło: NKJP: Tadeusz Rojek: Jak to się je: savoir-vivre przy stole, 1994
Gdy goście kończą jedzenie karczochów, musimy podać im miseczki z wodą do umycia rąk.
źródło: NKJP: (X): Krótki podręcznik dobrych manier, Polityka, 2006-10-14
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2, m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. karczoch
karczochy
D. karczocha
karczochów
C. karczochowi
karczochom
B. karczoch
karczochy
N. karczochem
karczochami
Ms. karczochu
karczochach
W. karczochu
karczochy
-
wł. carciofo