imbir

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

1.b bulwa

  • 1.b

    kłącze imbiru - rośliny
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    przyprawy, smaki

    • świeży, marynowany; starty, utarty imbir
    • plastry; zapach imbiru
    • dodać/dodawać; obrać imbir
  • Do przygotowania rozgrzewającej herbatki potrzebujemy kawałek świeżego imbiru o długości ok. 2 cm, który obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy kawałek kory cynamonowej i kilka goździków.

    źródło: NKJP: Agnieszka Grzelak: Sposoby na przeziębienie, Dziennik Zachodni, 2009-11-18

    W naszej przeciwgrypowej kuchni powinien znaleźć się imbir, świeży w korzeniu lub sproszkowany. Możemy dodawać go do zup, herbatek z dzikiej róży, mniszka lekarskiego, pokrzywy. Możemy też po prostu ukroić parę plasterków imbiru, zalać wrzątkiem i zaparzać przez kilka minut.

    źródło: NKJP: Iza Bednarz: Co jeść aby uchronić się przed grypą?, Gazeta Pomorska, 2009-12-16

    Susi jeść można zarówno pałeczkami, jak i palcami. Każdy kawałek macza się w sosie sojowym i cały wkłada do ust. Każdy kęs potrawy ma swój własny smak, który dodatkowo można podkreślić przegryzając ją marynowanym imbirem.

    źródło: NKJP: mado: Przyczajony smak, ukryte przyprawy, Trybuna Śląska, 2003-09-13

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. imbir
    imbiry
    D. imbiru
    imbirów
    C. imbirowi
    imbirom
    B. imbir
    imbiry
    N. imbirem
    imbirami
    Ms. imbirze
    imbirach
    W. imbirze
    imbiry

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • śr.-w.-niem. imbër, ing(e)bër, ing(e)wër

    z łac. gingiber, zingiber

    Z gr.  zingíberis , a dalej pochodzenia orientalnego.