-
1.b
kłącze imbiru - rośliny -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
przyprawy, smaki -
- świeży, marynowany; starty, utarty imbir
- plastry; zapach imbiru
- dodać/dodawać; obrać imbir
-
Do przygotowania rozgrzewającej herbatki potrzebujemy kawałek świeżego imbiru o długości ok. 2 cm, który obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy kawałek kory cynamonowej i kilka goździków.
źródło: NKJP: Agnieszka Grzelak: Sposoby na przeziębienie, Dziennik Zachodni, 2009-11-18
W naszej przeciwgrypowej kuchni powinien znaleźć się imbir, świeży w korzeniu lub sproszkowany. Możemy dodawać go do zup, herbatek z dzikiej róży, mniszka lekarskiego, pokrzywy. Możemy też po prostu ukroić parę plasterków imbiru, zalać wrzątkiem i zaparzać przez kilka minut.
źródło: NKJP: Iza Bednarz: Co jeść aby uchronić się przed grypą?, Gazeta Pomorska, 2009-12-16
Susi jeść można zarówno pałeczkami, jak i palcami. Każdy kawałek macza się w sosie sojowym i cały wkłada do ust. Każdy kęs potrawy ma swój własny smak, który dodatkowo można podkreślić przegryzając ją marynowanym imbirem.
źródło: NKJP: mado: Przyczajony smak, ukryte przyprawy, Trybuna Śląska, 2003-09-13
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. imbir
imbiry
D. imbiru
imbirów
C. imbirowi
imbirom
B. imbir
imbiry
N. imbirem
imbirami
Ms. imbirze
imbirach
W. imbirze
imbiry
Inne uwagi
Zwykle lp
-
śr.-w.-niem. imbër, ing(e)bër, ing(e)wër
z łac. gingiber, zingiber
Z gr. zingíberis , a dalej pochodzenia orientalnego.