-
3.
potrawa przygotowywana z liści kapusty wypełnionych farszem z mięsa i ryżu, kaszy, grzybów lub ziemniaków -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- polskie gołąbki
- gołąbki z grzybami, z kaszą (gryczaną), z mięsem i ryżem, z pieczarkami, z ryżem i grzybami; z sosem (grzybowym, pieczarkowym, pomidorowym), z ziemniakami
- gołąbki w sosie (pomidorowym)
- bigos i gołąbki, pierogi i gołąbki
- gołąbki po maniowsku
-
Jest i karczek wędzony peklowany na gorąco. Do tego, zamiast zwyczajnych ziemniaków i frytek, jako dodatki: gołąbek z kaszą i grzybami, gołąbek nadziewany ziemniakami z rumianą cebulką, knedle i pierogi.
źródło: NKJP: reg: O jedzeniu przy muzyce, Trybuna Śląska, 2003-06-07
[...] zaserwował roladki nadziewane mozzarellą i boczkiem z młodą marchewką. Do tego podał gołąbka jarskiego wypełnionego świeżym szpinakiem i grzybami [...].
źródło: NKJP: (j.sp): Chłopaki na medal, Nowiny Raciborskie, 2007-04-10
[...] możemy zrobić pierogi, a nadzienie do pierogów można wykorzystać też do zawijania w liście kapusty i podawać jako gołąbki albo zawijać w naleśniki i podawać jako paszteciki.
źródło: NKJP: Maria Grodecka: Wegetariańskie okruchy, 2007
Farsz sporządzamy podobnie jak do gołąbków - z gotowanego ryżu, mielonej wieprzowiny, drobno pokrojonej, podsmażonej cebulki.
źródło: NKJP: Paprika, czyli papryka, Dziennik Polski, 2000-07-22
Dla dietetyków stawka jest wyższa prawie o 1 zł. Menu podobne do tego w Szpitalu Bielańskim, z tym że na obiad zamiast - jak tam - gołąbka jest duszony indyk, a na kolację zamiast dżemu wędlina i pomidor.
źródło: NKJP: Wojciech Markiewicz: Wsad do kotła, Polityka, 2002-09-14
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. gołąbek
gołąbki
D. gołąbka
gołąbków
C. gołąbkowi
gołąbkom
B. gołąbka
gołąbki
N. gołąbkiem
gołąbkami
Ms. gołąbku
gołąbkach
W. gołąbku
gołąbki
-
Pochodzenie wyrazu niejasne, jednak takie określenie potrawy nie jest umotywowane jej podobieństwem do kształtu lub wielkości ptaka. Jego źródeł należy się doszukiwać raczej w językach orientalnych - być może w staroormiańskim, gdzie kałamb znaczy 'kapusta'. (Zob. M. Stachowski, "Uwagi do etymologii słowiańskiej nazwy potrawy gołąbki", Przegląd Wschodnioeuropejski VII/2, 2016: 239-244.)