konserwant

  • substancja, którą dodaje się do jedzenia, kosmetyków lub leków, żeby przedłużyć ich trwałość
  • CZŁOWIEK I TECHNIKA

    Przemysł

    materiały używane w przemyśle

  • hiperonimy:  substancja
    • sztuczne konserwanty; konserwanty chemiczne
    • konserwanty i barwniki
    • pozbawiony konserwantów
  • Szczególnym zagrożeniem są takie składniki kosmetyków, jak: mieszaniny syntetyków zapachowych, niektóre olejki eteryczne, balsam peruwiański, kalafonia, podłoża kremów (lanolina, euceryna), niektóre konserwanty kosmetyków.

    źródło: NKJP: (DD): Zanim wklepiesz krem, Dziennik Polski, 2008-02-14

    Substancja konserwująca używana coraz rzadziej w starszych typach szczepionek, niektórych maściach i innych postaciach leku. Ponadto w recepturze aptecznej jako konserwant leków okulistycznych.

    źródło: NKJP: Internet

    Zasada pierwsza: dobre jest to, co naturalne i proste (unikamy wyszukanych technologii, sztucznych dodatków smakowych, barwników, konserwantów i polepszaczy).

    źródło: NKJP: To co to, w końcu, jest zdrowe?, EKO-U Nas, nr 24 (34), 2005

    A przecież do każdego wina dodaje się dwutlenku siarki. Jako konserwantu.

    źródło: NKJP: Leszek K. Talko; współpraca: Lidia Holewa: Szczęście z Franią, Gazeta Wyborcza, 1996-04-12

    W latach 90. ubiegłego wieku Patrick McGovern odkrył, że Egipcjanie stosowali jako konserwant i polepszacz smaku żywice - terebint i mirrę.

    źródło: NKJP: Agnieszka Krzemińska: Wszystkiemu winne wino, Polityka, nr 2705, 2009-05-16

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. konserwant
    konserwanty
    D. konserwanta
    konserwantu
    konserwantów
    C. konserwantowi
    konserwantom
    B. konserwant
    konserwanty
    N. konserwantem
    konserwantami
    Ms. konserwancie
    konserwantach
    W. konserwancie
    konserwanty
  • bez ograniczeń + konserwant +
    (CZEGO)
  • Od: konserwować, konserwa 1, 2

CHRONOLOGIZACJA:
1954, SJPDor
Data ostatniej modyfikacji: 10.07.2017