konserwant
-
substancja, którą dodaje się do jedzenia, kosmetyków lub leków, żeby przedłużyć ich trwałość
-
CZŁOWIEK I TECHNIKA
Przemysł
materiały używane w przemyśle -
hiperonimy: substancja
-
- sztuczne konserwanty; konserwanty chemiczne
- konserwanty i barwniki
- pozbawiony konserwantów
-
Szczególnym zagrożeniem są takie składniki kosmetyków, jak: mieszaniny syntetyków zapachowych, niektóre olejki eteryczne, balsam peruwiański, kalafonia, podłoża kremów (lanolina, euceryna), niektóre konserwanty kosmetyków.
źródło: NKJP: (DD): Zanim wklepiesz krem, Dziennik Polski, 2008-02-14
Substancja konserwująca używana coraz rzadziej w starszych typach szczepionek, niektórych maściach i innych postaciach leku. Ponadto w recepturze aptecznej jako konserwant leków okulistycznych.
źródło: NKJP: Internet
Zasada pierwsza: dobre jest to, co naturalne i proste (unikamy wyszukanych technologii, sztucznych dodatków smakowych, barwników, konserwantów i polepszaczy).
źródło: NKJP: To co to, w końcu, jest zdrowe?, EKO-U Nas, nr 24 (34), 2005
A przecież do każdego wina dodaje się dwutlenku siarki. Jako konserwantu.
źródło: NKJP: Leszek K. Talko; współpraca: Lidia Holewa: Szczęście z Franią, Gazeta Wyborcza, 1996-04-12
W latach 90. ubiegłego wieku Patrick McGovern odkrył, że Egipcjanie stosowali jako konserwant i polepszacz smaku żywice - terebint i mirrę.
źródło: NKJP: Agnieszka Krzemińska: Wszystkiemu winne wino, Polityka, nr 2705, 2009-05-16
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. konserwant
konserwanty
D. konserwanta
konserwantu
konserwantów
C. konserwantowi
konserwantom
B. konserwant
konserwanty
N. konserwantem
konserwantami
Ms. konserwancie
konserwantach
W. konserwancie
konserwanty
-
+ konserwant + (CZEGO) -
Od: konserwować, konserwa 1, 2