-
1.
tłuszcz dodawany do jedzenia -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Turyści mogli skosztować tutejszych rarytasów, czyli pieczonego dzika, śledzia po łebsku, kiełbasek z grilla czy chleba z okrasą i ogóreczkami.
źródło: NKJP: Adam Reszka: Kurort w średniowiecznym klimacie, Dziennik Bałtycki, 2007-08-17
Pamiętajmy [...], aby nie wykorzystywać tłuszczu z pieczenia mięs jako okrasy do ziemniaków.
źródło: NKJP: (xx): Wielkanocny stół, Dziennik Bałtycki, 2006-04-15
[...] ziemniaki gotowane dostarczają w 100 g jedynie ok. 80 kcal, natomiast tłuste sosy, okrasy lub ziemniaki w postaci frytek zwiększają [...] kaloryczność tej samej porcji.
źródło: NKJP: (DD): Węglowodany - podstawa diety, Dziennik Polski, 2005-04-21
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. okrasa
okrasy
D. okrasy
okras
C. okrasie
okrasom
B. okrasę
okrasy
N. okrasą
okrasami
Ms. okrasie
okrasach
W. okraso
okrasy
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Rzeczownik odczasownikowy od przedrostkowego okrasić ; zob. krasić