-
1.b
mięso okonia - ryby -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- smażony okoń
-
Zwyczajowymi potrawami wigilijnymi szlachty polskiej były zupy migdałowa i grzybowa, barszcz z uszkami, śledź, karp, okoń z posiekanym jajkiem i polany oliwą [...].
źródło: NKJP: Andrzej Chwalba (red.): Obyczaje w Polsce: od średniowiecza do czasów współczesnych, 2004
Kiedy w cieście zaczną tworzyć się bąble, jest ono dostatecznie ubite. Obtaczamy w nim okonie i smażymy je w tłuszczu ze stopionego wędzonego boczku lub bekonu [...].
źródło: NKJP: DZ: Gdy znajdziesz czas na pichcenie, Trybuna Śląska, 2001-04-14
Według mnie najlepsze są ryby smażone. Inne ryby, np. okonie, można przyrządzić w occie.
źródło: NKJP: A. Skolarska: Produkt regionalny, Czas Ostrzeszowski, 2006
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. okoń
okonie
D. okonia
okoni
C. okoniowi
okoniom
B. okonia
okonie
N. okoniem
okoniami
Ms. okoniu
okoniach
W. okoniu
okonie
-
psł. *okunjь
Forma prasłowiańska zapewne od psł. *oko z przyrostkiem *-unjь, pierwotnie 'ryba z osobliwymi, wyróżniającymi się czymś oczyma'; nazwa być może związana z obserwacją, że oczy okonia (po szybkim wyciągnięciu z głębi, z powodu gwałtownej zmiany ciśnienia) wyglądają, jakby zaszły krwią i są wytrzeszczone; w języku polskim rozwój fonetyczny okuń > okoń w rezultacie obniżenia artykulacyjnego u > o przed ń (Bor); zob. oko