okoń

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

1.b mięso

  • 1.b

    mięso okonia - ryby
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

    • smażony okoń
  • Zwyczajowymi potrawami wigilijnymi szlachty polskiej były zupy migdałowa i grzybowa, barszcz z uszkami, śledź, karp, okoń z posiekanym jajkiem i polany oliwą [...].

    źródło: NKJP: Andrzej Chwalba (red.): Obyczaje w Polsce: od średniowiecza do czasów współczesnych, 2004

    Kiedy w cieście zaczną tworzyć się bąble, jest ono dostatecznie ubite. Obtaczamy w nim okonie i smażymy je w tłuszczu ze stopionego wędzonego boczku lub bekonu [...].

    źródło: NKJP: DZ: Gdy znajdziesz czas na pichcenie, Trybuna Śląska, 2001-04-14

    Według mnie najlepsze są ryby smażone. Inne ryby, np. okonie, można przyrządzić w occie.

    źródło: NKJP: A. Skolarska: Produkt regionalny, Czas Ostrzeszowski, 2006

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m2

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. okoń
    okonie
    D. okonia
    okoni
    C. okoniowi
    okoniom
    B. okonia
    okonie
    N. okoniem
    okoniami
    Ms. okoniu
    okoniach
    W. okoniu
    okonie
  • psł. *okunjь

    Forma prasłowiańska zapewne od psł. *oko z przyrostkiem *-unjь, pierwotnie 'ryba z osobliwymi, wyróżniającymi się czymś oczyma'; nazwa być może związana z obserwacją, że oczy okonia (po szybkim wyciągnięciu z głębi, z powodu gwałtownej zmiany ciśnienia) wyglądają, jakby zaszły krwią i są wytrzeszczone; w języku polskim rozwój fonetyczny okuń > okoń w rezultacie obniżenia artykulacyjnego u > o przed ń (Bor); zob.  oko