-
6.
zakonserwowane przetwory z owoców lub warzyw, przechowywane w słoikach -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- domowe zaprawy
- zaprawy z owoców, z warzyw
- zaprawy na zimę
- przepisy na zaprawy
- robić zaprawy
-
Pracownice stołówki: Stanisława Wójcik, Bożena Czak oraz Maria Zdebik z dumą pokazują spiżarnię kuchni, w której zgromadziły już około tysiąca różnego rodzaju zapraw. Owoce na przetwory pochodzą ze szkolnego ogrodu oraz z darów od alwernijskich gospodarzy.
źródło: NKJP: (EM): Domowy obiad, Dziennik Polski, 2001-09-11
Zachęcamy do samodzielnego robienia zapraw - domowe specjały z owoców są zdrowsze i tańsze niż kupne przetwory.
źródło: Internet
Wykonano kilkadziesiąt różnych zapraw, np. paprykę konserwową, mieszankę warzywną, kapustę kiszoną, mus jabłkowy, kompoty z jabłek i gruszek oraz pigwę do herbatki.
źródło: Internet
Prawie wszystko robiło się w domu. Kisiło się kapustę, ogórki, przygotowywało zaprawy na zimę.
źródło: Internet
Ponieważ lubię robić zaprawy, często robię marmoladę pomarańczową, a w tym roku po raz pierwszy zrobiłam cytrynową.
źródło: Internet
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. zaprawa
zaprawy
D. zaprawy
zapraw
C. zaprawie
zaprawom
B. zaprawę
zaprawy
N. zaprawą
zaprawami
Ms. zaprawie
zaprawach
W. zaprawo
zaprawy
Inne uwagi
Zwykle lm
-
Rzeczownik odczasownikowy od przedrostkowego zaprawić / zaprawiać; zob. prawić