-
1.
gotowy zestaw surowych warzyw, składający się z marchwi, pietruszki, pora i kawałka selera, który kupuje się w celu przyrządzenia wywaru na zupę -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
owoce i warzywa
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- pęczek, porcja włoszczyzny
- wywar z włoszczyzny
- kupić, obierać, wrzucić włoszczyznę
-
Wywaru ze skrzydełek nie wylewamy, można na nim zrobić jakąś nieklarowną zupę, np. jarzynową. Jeśli taki właśnie mamy zamiar, to gotujemy skrzydełka z włoszczyzną, to im tylko dobrze zrobi.
źródło: NKJP: Hanna Orzechowska: Podroby inaczej, Gazeta Wyborcza, 1997-10-24
Tak się kręcił wokół stoisk, aby znaleźć się jak najbliżej tej kobiety, w końcu udało mu się ją zagadnąć. Poprosił, aby mu pomogła wybrać włoszczyznę. Nie bardzo się na tym znał. Zgodziła się chętnie. Wyszli z bazaru razem.
źródło: NKJP: Maria Nurowska: Panny i wdowy: zdrada, 1991
Włoszczyzna, kostka schabowa (gęsie skrzydełko) lub gotowa kostka rosołowa, 2 małe puszki koncentratu pomidorowego lub 1 kg pomidorów, sól, pieprz, zielona pietruszka, śmietana do zabielenia.
źródło: NKJP: Skarby narodowe: Zupa pomidorowa, CKM nr 05/05, 2001
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. włoszczyzna
włoszczyzny
D. włoszczyzny
włoszczyzn
C. włoszczyźnie
włoszczyznom
B. włoszczyznę
włoszczyzny
N. włoszczyzną
włoszczyznami
Ms. włoszczyźnie
włoszczyznach
W. włoszczyzno
włoszczyzny
-
Od: przymiotnika włoski