duszonka
-
kulin. potrawa z ziemniaków, wędliny, cebuli, kapusty i innych jarzyn oraz przypraw, przygotowywana w ognisku lub nad nim w dużym, żeliwnym garze
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Klasyczna duszonka powinna powstać w żeliwnym garnku, nad ogniskiem.
źródło: Internet: justinka.com
[...] doprawiamy duszonkę przyprawami ze szczyptą ziół, a następnie wszystkie składniki ze sobą łączymy, dokładnie mieszamy i zagęszczamy mąką i śmietaną.
źródło: NKJP: (mir): Pogórzański Piękny Jaś, Gazeta Krakowska, 2002-09-13
[...] do łask powracają tradycyjne polskie duszonki przygotowywane na ognisku.
źródło: NKJP: łu: Duszonki, Trybuna Śląska, 2004-09-10
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. duszonka
duszonki
D. duszonki
duszonek
C. duszonce
duszonkom
B. duszonkę
duszonki
N. duszonką
duszonkami
Ms. duszonce
duszonkach
W. duszonko
duszonki
-
Zob. dusić