duszonka

  • kulin.  potrawa z ziemniaków, wędliny, cebuli, kapusty i innych jarzyn oraz przypraw, przygotowywana w ognisku lub nad nim w dużym, żeliwnym garze
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • synonimy:  pieczonka
    prażonka
    hiperonimy:  potrawa
  • Klasyczna duszonka powinna powstać w żeliwnym garnku, nad ogniskiem.

    źródło: Internet: justinka.com

    [...] doprawiamy duszonkę przyprawami ze szczyptą ziół, a następnie wszystkie składniki ze sobą łączymy, dokładnie mieszamy i zagęszczamy mąką i śmietaną.

    źródło: NKJP: (mir): Pogórzański Piękny Jaś, Gazeta Krakowska, 2002-09-13

    [...] do łask powracają tradycyjne polskie duszonki przygotowywane na ognisku.

    źródło: NKJP: łu: Duszonki, Trybuna Śląska, 2004-09-10

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. duszonka
    duszonki
    D. duszonki
    duszonek
    C. duszonce
    duszonkom
    B. duszonkę
    duszonki
    N. duszonką
    duszonkami
    Ms. duszonce
    duszonkach
    W. duszonko
    duszonki
  • Zob. dusić

CHRONOLOGIZACJA:
1976, Przegląd Socjologiczny, books.google.pl
Data ostatniej modyfikacji: 25.08.2017