świniak

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

1.a zwierzę

  • 1.a

    pot.  świnia - zwierzę
  • CZŁOWIEK I PRZYRODA

    Świat zwierząt

    zwierzęta domowe i hodowlane

  • synonimy:  świnia
    hiperonimy:  zwierzę
    • młody świniak
    • pół świniaka; dwa świniaki
    • ćwiartka świniaka
    • mięso ze świniaka
    • hodować; bić, ubić, zabić, zarżnąć/zarzynać świniaka
    • powiesić kogoś (na haku, za nogi...), związać jak świniaka
  • Należało trafić z mięsem w szczyt cenowy tzw. świńskiego cyklu. Wyhodowanie świniaka wagi około dziewięćdziesięciu kilogramów, a więc takiego, który ma najwyższą cenę, wymaga sześciu miesięcy. Chodziło o to, by trafić z nim na rynek wówczas, kiedy podaż jest najmniejsza, bo ludzie z powodu niskich cen wyzbyli się świń.

    źródło: NKJP: Zdzisław Morawski: Gdzie ten dom, gdzie ten świat, 1994

    - Kiedy wybuchł pożar, mieszkańcy pomogli najpierw wyprowadzić na zewnątrz około 200 świniaków z prosiakami. Potem łapali je po polach i umieszczali u sołtysa - relacjonuje Bogdan Płóciennik.

    źródło: NKJP: STK HUB: Rawicz powiat leszczyński, Gazeta Poznańska, 2002-08-29

    W życiu prosiaka są cztery etapy. Pierwszy, ten przy matce, kosztuje rolnika 60 - 70 zł. Drugi etap, to okres warchlaka, gdy tuczy się zwierzę do wagi 25 - 35 kg. W tym okresie karmi się go specjalnym pokarmem dla prosiąt małych, zużywając 6 - 7 kg paszy [...]. Dwumiesięczny świniak wchodzi w dwuetapowy okres tuczu.

    źródło: NKJP: Maria Giedz title Od prosięcia do tucznika source Dziennik Bałtycki ISSN 0137-9062 published 1999-02-03

    Teraz hoduje tyle co dla siebie. - Trzymam trzy świniaki i cztery krowy na mleko. Są też dwa konie.

    źródło: NKJP: Pojazd czopujący Wydawca: Polityka - Spółdzielnia Pracy Źródło: Polityka nr 2294 Kanał: #kanal_prasa_tygodnik Typ: #typ_publ Autorzy: Krzysztof Kochanowski, Data publikacji: 2001-04-21

    Kotlety schabowe trzeba dobrze rozbić, przyprawić i obtoczyć w panierce, potem długo smażyć na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem w końcowej fazie smażenia. [...] Jeżeli mięso jest ze starego świniaka to nic nie pomoże - zawsze będą twarde, niezależnie od tego, co by się z nimi robiło.

    źródło: Internet: f.kafeteria.pl/forum

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m2

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. świniak
    świniaki
    D. świniaka
    świniaków
    C. świniakowi
    świniakom
    B. świniaka
    świniaki
    N. świniakiem
    świniakami
    Ms. świniaku
    świniakach
    W. świniaku
    świniaki
  • Zob.  świnia