makrobiotyka
-
książk. koncepcja żywieniowa i lecznicza głosząca, że podstawą zdrowia i dobrego samopoczucia jest spożywanie naturalnych, nieprzetworzonych pokarmów, dostosowanych do indywidualnych potrzeb człowieka
-
[makrobiotyka] lub [makrobjotyka], lub pot. [makrobjotyka]
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem -
Współczesna makrobiotyka przypisuje bardzo duże znaczenie odżywianiu i uznaje, że wpływa ono na zdrowie człowieka w zasadniczy sposób.
źródło: NKJP: Stanisław Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni, czyli powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania, 1993
Krakowska lekarka, Dorota Zofia Michałek, opracowała własną, niekonwencjonalną dietę w oparciu o makrobiotykę japońską.
źródło: NKJP: Katarzyna Kieta: Leczenie nadwagi jedzeniem, Gazeta Krakowska, 2003-02-14
Wszelkie diety, cuda mleczno-mięsno-sałatkowe nie wzbudziły mojego zachwytu. Dopiero kiedy zetknąłem się z makrobiotyką i zagłębiłem się w tajniki starodawnej medycyny i kuchni chińskiej poczułem, że to jest to.
źródło: NKJP: Jacek Szczap: Smaki życia, Gazeta Wyborcza, 1993-02-26
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. makrobiotyka
makrobiotyki
D. makrobiotyki
makrobiotyk
C. makrobiotyce
makrobiotykom
B. makrobiotykę
makrobiotyki
N. makrobiotyką
makrobiotykami
Ms. makrobiotyce
makrobiotykach
W. makrobiotyko
makrobiotyki
Inne uwagi
Zwykle lp
-
internac.
ang. macrobiotics
fr. macrobiotique
niem. Makrobiotik
z gr. makrobíotos 'długowieczny'