makrobiotyka

  • książk.  koncepcja żywieniowa i lecznicza głosząca, że podstawą zdrowia i dobrego samopoczucia jest spożywanie naturalnych, nieprzetworzonych pokarmów, dostosowanych do indywidualnych potrzeb człowieka
  • [makrobiotyka] lub [makrobjotyka], lub pot. [makrobjotyka]

  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem

  • Współczesna makrobiotyka przypisuje bardzo duże znaczenie odżywianiu i uznaje, że wpływa ono na zdrowie człowieka w zasadniczy sposób.

    źródło: NKJP: Stanisław Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni, czyli powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania, 1993

    Krakowska lekarka, Dorota Zofia Michałek, opracowała własną, niekonwencjonalną dietę w oparciu o makrobiotykę japońską.

    źródło: NKJP: Katarzyna Kieta: Leczenie nadwagi jedzeniem, Gazeta Krakowska, 2003-02-14

    Wszelkie diety, cuda mleczno-mięsno-sałatkowe nie wzbudziły mojego zachwytu. Dopiero kiedy zetknąłem się z makrobiotyką i zagłębiłem się w tajniki starodawnej medycyny i kuchni chińskiej poczułem, że to jest to.

    źródło: NKJP: Jacek Szczap: Smaki życia, Gazeta Wyborcza, 1993-02-26

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. makrobiotyka
    makrobiotyki
    D. makrobiotyki
    makrobiotyk
    C. makrobiotyce
    makrobiotykom
    B. makrobiotykę
    makrobiotyki
    N. makrobiotyką
    makrobiotykami
    Ms. makrobiotyce
    makrobiotykach
    W. makrobiotyko
    makrobiotyki

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • internac.

    ang. macrobiotics

    fr. macrobiotique

    niem. Makrobiotik

    z gr. makrobíotos 'długowieczny'

CHRONOLOGIZACJA:
1851, Pisma krytyczne, Tom I, books.google.pl
Data ostatniej modyfikacji: 14.03.2017