-
2.
potrawa sporządzona z mózgu zwierzęcego, zazwyczaj cielęcego, wieprzowego lub wołowego, mająca delikatną, miękką konsystencję -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: potrawa
-
Od czasu epidemii BSE najgorszą sławę zyskały bowiem steki. Jak się okazuje - niesłusznie. O wiele groźniejsze są wszelkiego rodzaju podroby - pasztety, móżdżki, kiełbaski, parówki, [...] niektóre salami, a także niektóre odżywki dziecięce z zawartością mięsa.
źródło: NKJP: Izabela Chmielewska: BSE ma wielkie oczy, Dziennik Bałtycki, 2001-02-08
- Na początek matka usmaży nam móżdżek - powiedział pan Korzeniowski - a potem przekąsimy wątróbką.
źródło: NKJP: Leon Pawlik: Ankara, 1998
Za afrodyzjaki uchodzi mięso z drobiu i zajęcy oraz podroby, a zwłaszcza... móżdżek .
źródło: NKJP: Walentynkowa kolacja dla dwojga, Głos Pomorza, 2006
[...] Danie, które najbardziej przypadło mi do gustu, to móżdżek barani masala.
źródło: NKJP: Piotr Bikont: Gazeta Wyborcza, Lukullus w tekturowym pałacu, 1992-08-13
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. móżdżek
móżdżki
D. móżdżka
móżdżków
C. móżdżkowi
móżdżkom
B. móżdżek
móżdżki
N. móżdżkiem
móżdżkami
Ms. móżdżku
móżdżkach
W. móżdżku
móżdżki
-
Zob. mózg