trufla

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

1. grzyb

  • 1.

    grzyb jadalny o charakterystycznym intensywnym zapachu i kulistym kształcie, rosnący pod ziemią w lasach dębowych lub bukowych; będący wykwintnym dodatkiem typowym dla kuchni francuskiej
  • CZŁOWIEK I PRZYRODA

    Świat roślin

    rośliny leśne i łąkowe


    CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  grzyb
    • biała trufla; czarne; francuskie trufle; trufla letnia, plamista
    • szampan i trufle
    • smak; poszukiwacz trufli
    • bażant, kaczka, kurczak; karczochy; sos z truflami
    • zbierać, znaleźć trufle; poszukiwania trufli
  • Dlaczego świnie tak entuzjastycznie poszukują grzybów zwanych truflami ? Otóż trufle wytwarzają substancję identyczną z feromonami wytwarzanymi przez świnie.

    źródło: NKJP: (mst): Pożądany zapach, Gazeta Krakowska, 2003-09-20

    Taki rarytas, jak francuskie trufle, bierze aktywny udział w aż ośmiu rozmaitych daniach tutejszego menu! Próbowałem polędwicy z truflami i foie gras [...]. Choć same trufle, w postaci czarnych płatków posypane po wierzchu foie gras, nieco rozczarowują [...].

    źródło: NKJP: Piotr Bikont: Na ślimaku do Europy, Gazeta Wyborcza, 1995-09-29

    Od 2 tys. lat centrum handlu truflami były przede wszystkim Włochy i Francja. W Polsce spotykano je w Borach Tucholskich i w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. [...] Mają kształt bulwy, otoczone są chropowatą skórką. Jedną z najbardziej poszukiwanych i cennych trufli jest trufla biała (piemoncka).

    źródło: NKJP: Czy wiesz, że, Dziennik Polski, 2008-09-18

    – Pierwszy raz znalazłam je 24 lata temu na Wyżynie Częstochowskiej – mówi [...] jedyna w Polsce specjalistka od trufli. Dodaje, że polskie trufle nie rosną w lesie, lecz przy uczęszczanej leśnej drodze. [...] Świeże mają niezwykle intensywny aromat, kojarzący się niektórym z... wonią gazu ziemnego

    źródło: NKJP: (k): Truflowe zagłębie pod Częstochową, Dziennik Łódzki, 2005-05-06

    Od niedawna zadomawia się u nas kuchnia fusion (zwana też cross-cooking) polegająca na zaskakującym łączeniu składników, przypraw, technik przyrządzania i podawania. Np. sushi z ryżu risotto z truflą, rukolą i parmezanem.

    źródło: NKJP: Piotr Sarzyński: Sushi z kaszą, Polityka, nr 34 (2719), 2009-08-22

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. trufla
    trufle
    D. trufli
    trufli
    C. trufli
    truflom
    B. truflę
    trufle
    N. truflą
    truflami
    Ms. trufli
    truflach
    W. truflo
    trufle
  • Por. trufel