-
3.
ciastko o miękkiej konsystencji przyrządzone z masy powstałej z połączenia czekolady, masła lub śmietany oraz innych dodatków -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: ciastko
-
Ja tak średnio przepadam za ciastkami, ale lubię np. bajaderkę, truflę. Ale truflę takie ciastko z orzechami, a nie [...] słodkiego, maziowatego cukierka.
źródło: NKJP: Internet
Trufla, którą nam podano, była zrobiona z najwyższej próby składników, pośród których doskonałe, prawdziwe kakao grało pierwsze skrzypce nadając ciastku charakter. [...] Dodajmy, że w niektórych cukierniach ziemniaczki, trufle i kasztanki robi się z odzysku, tzn. z okruszków oderwanych od ciast i ciastek.
źródło: NKJP: Tadeusz Płatek: Znaj proporcją, mocium panie, Gazeta Krakowska, 2003-08-10
Urywamy się do Bristolu, pijemy grzane wino, ona namawia mnie: koniecznie musisz wziąć jakieś ciastko [...], więc biorę dwie (dwa?) trufle czekoladowe, Agnisia pęka, chwyta tę drugą, rozkoszuje się, co za zmysłowość w tym smakowaniu rozpływającej się w ustach czekolady z wanilią.
źródło: NKJP: Józef Hen: Dziennik na nowy wiek, 2009
[...] nagrodę w kategorii kulinarnej otrzymał Ryszard Rączka z Krakowa - za drewnianą skrzynkę „Ciasteczka z Krakowa”, w której znalazły się m.in.: babeczki ze słonecznikiem i masą migdałową, kostki czekoladowe i orzechowe, trufle kokosowe oraz baśniowe andruciki (o smaku whisky, amaretto i kokosowym).
źródło: NKJP: (PSZ): Ciasteczka i solny naszyjnik, Dziennik Polski, 2006-02-28
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. trufla
trufle
D. trufli
trufli
C. trufli
truflom
B. truflę
trufle
N. truflą
truflami
Ms. trufli
truflach
W. truflo
trufle
-
Por. trufel