trufel

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

1. grzyb

  • 1.

    grzyb jadalny o charakterystycznym intensywnym zapachu i kulistym kształcie, rosnący pod ziemią w lasach dębowych lub bukowych; będący wykwintnym dodatkiem typowym dla kuchni francuskiej
  • CZŁOWIEK I PRZYRODA

    Świat roślin

    rośliny leśne i łąkowe


    CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  grzyb
  • Prowincja Asti w Dolnym Piemoncie jest nie tylko sławna z win musujących, lecz również jako kraina białych trufli z lasów dębowych. Podaje się je do wszystkich mięs, a do picia wino koloru rubinu z okolic Barolo. Stolicą białego trufla włoskiego jest Alba.

    źródło: NKJP: Stefan Tyszkiewicz: Polskie ślady na ulicach Rzymu (5) Świąteczne refleksje przy włoskim stole, Tygodnik Podhalański, nr 51-52, 1997

    Robię zakupy, oglądam makietę największego białego trufla zapisanego w księdze rekordów Guinnessa i popędzam towarzyszy podróży [...].

    źródło: NKJP: Juliusz Podolska: Pełna smaku Istria, Gazeta Poznańsk, 2005-06-10

    Omlet z truflem to typowe danie z regionu Umbria, które pozwala na szczególne smakowanie trufla.

    źródło: Internet: originalfooditaly.com/pl/przepis

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m2

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. trufel
    trufle
    D. trufla
    trufli
    C. truflowi
    truflom
    B. trufla
    trufle
    N. truflem
    truflami
    Ms. truflu
    truflach
    W. truflu
    trufle
  • niem. Trüffel

    Od: fr. truffle