-
1.
grzyb jadalny o charakterystycznym intensywnym zapachu i kulistym kształcie, rosnący pod ziemią w lasach dębowych lub bukowych; będący wykwintnym dodatkiem typowym dla kuchni francuskiej -
- częściej trufla
-
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
rośliny leśne i łąkowe
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: grzyb
-
Prowincja Asti w Dolnym Piemoncie jest nie tylko sławna z win musujących, lecz również jako kraina białych trufli z lasów dębowych. Podaje się je do wszystkich mięs, a do picia wino koloru rubinu z okolic Barolo. Stolicą białego trufla włoskiego jest Alba.
źródło: NKJP: Stefan Tyszkiewicz: Polskie ślady na ulicach Rzymu (5) Świąteczne refleksje przy włoskim stole, Tygodnik Podhalański, nr 51-52, 1997
Robię zakupy, oglądam makietę największego białego trufla zapisanego w księdze rekordów Guinnessa i popędzam towarzyszy podróży [...].
źródło: NKJP: Juliusz Podolska: Pełna smaku Istria, Gazeta Poznańsk, 2005-06-10
Omlet z truflem to typowe danie z regionu Umbria, które pozwala na szczególne smakowanie trufla.
źródło: Internet: originalfooditaly.com/pl/przepis
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. trufel
trufle
D. trufla
trufli
C. truflowi
truflom
B. trufla
trufle
N. truflem
truflami
Ms. truflu
truflach
W. truflu
trufle
-
niem. Trüffel
Od: fr. truffle