kazeina

  • biochem.  białko, w którego składzie znajdują się niezbędne dla człowieka aminokwasy oraz fosfor, występujące w mleku, wyodrębniane w procesie trawienia
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • synonimy:  sernik
    hiperonimy:  białko
  • Sery wytwarza się przez strącanie z mleka kazeiny po zaprawieniu go podpuszczką lub zakwaszeniu.

    źródło: NKJP: Bronisław Bartkiewicz: Oczyszczanie ścieków przemysłowych, 2002

    Kraje b. ZSRR zasypały nas tanim mlekiem w proszku i kazeiną, uniemożliwiając praktycznie eksport naszego mleka, co postawiło w bardzo trudnej sytuacji mleczarnie i firmy handlujące tym produktem.

    źródło: NKJP: Firmoteka, Gazeta Wyborcza, 1994-03-31

    Białko kazeina występuje w mleku krowim w stężeniu dziesięciokrotnie wyższym, co obciąża niedojrzały przewód pokarmowy niemowlęcia i może być przyczyną licznych dolegliwości: kolek, ulewania, zaparć.

    źródło: NKJP: Ilona Dzijak-Muniak: Czas na zdrowie: O karmieniu piersią - część III, Nakielski Czas, 2006-02-15

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. kazeina
    kazeiny
    D. kazeiny
    kazein
    C. kazeinie
    kazeinom
    B. kazeinę
    kazeiny
    N. kazeiną
    kazeinami
    Ms. kazeinie
    kazeinach
    W. kazeino
    kazeiny

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • ang. casein

    fr. caséine

    niem. Kasein

    z łac. caseus ' ser'

CHRONOLOGIZACJA:
1861, SJPWil
Data ostatniej modyfikacji: 30.04.2017