kazeina
-
biochem. białko, w którego składzie znajdują się niezbędne dla człowieka aminokwasy oraz fosfor, występujące w mleku, wyodrębniane w procesie trawienia
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Sery wytwarza się przez strącanie z mleka kazeiny po zaprawieniu go podpuszczką lub zakwaszeniu.
źródło: NKJP: Bronisław Bartkiewicz: Oczyszczanie ścieków przemysłowych, 2002
Kraje b. ZSRR zasypały nas tanim mlekiem w proszku i kazeiną, uniemożliwiając praktycznie eksport naszego mleka, co postawiło w bardzo trudnej sytuacji mleczarnie i firmy handlujące tym produktem.
źródło: NKJP: Firmoteka, Gazeta Wyborcza, 1994-03-31
Białko kazeina występuje w mleku krowim w stężeniu dziesięciokrotnie wyższym, co obciąża niedojrzały przewód pokarmowy niemowlęcia i może być przyczyną licznych dolegliwości: kolek, ulewania, zaparć.
źródło: NKJP: Ilona Dzijak-Muniak: Czas na zdrowie: O karmieniu piersią - część III, Nakielski Czas, 2006-02-15
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. kazeina
kazeiny
D. kazeiny
kazein
C. kazeinie
kazeinom
B. kazeinę
kazeiny
N. kazeiną
kazeinami
Ms. kazeinie
kazeinach
W. kazeino
kazeiny
Inne uwagi
Zwykle lp
-
ang. casein
fr. caséine
niem. Kasein
z łac. caseus ' ser'