-
1.
przaśny chleb spożywany przez żydów w czasie święta Paschy, nawiązujący do chleba spożywanego przez Izraelitów przed wyruszeniem z Egiptu -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
CZŁOWIEK W SPOŁECZEŃSTWIE
Tradycja
zwyczaje i obyczaje -
W domach ortodoksyjnych Żydów do przygotowania wieczerzy sederowej używa się specjalnie do tego przeznaczonych naczyń. Podawane są warzywa zanurzone w słonej wodzie, gorzkie zioła, pieczony udziec barani, jajka i maca.
źródło: NKJP: Jurata Bogna Serafińska: Pascha, Akant, 2007-04
Kobiety w czepkach na głowach, prowadzące za rękę małych, pejsatych, niesfornych chłopców, kupują macę, świece i gęsi pipkes w koszernych sklepach.
źródło: NKJP: Kamila Sławińska: Nowy Jork. Przewodnik niepraktyczny, 2008
Pamiętam, jak moja babcia opowiadała mi, jak się robi macę.
źródło: NKJP: Kinga Dunin: Obciach, 1999
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. maca
mace
D. macy
mac
C. macy
macom
B. macę
mace
N. macą
macami
Ms. macy
macach
W. maco
mace
-
hebr. matsá
jidysz mátsah