-
1.b
mięso koźlęcia - młodej kozy -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- Co jedli na wieczerzę? - Skromny posiłek, oliwki, chleb, kawałek koźlęcia?
źródło: NKJP: Krystyna Kofta: Monografia grzechów z dziennika 1978-1989, 2006
Przy piwie, sodzie, pieczonym koźlęciu gromadzą się, śpiewają, tańczą i grają na instrumentach strunowych, podobnych do harfy.
źródło: NKJP: (olsz): Zaśpiewają polskie kolędy, Gazeta Krakowska, 2002-12-24
Zapewne uznacie państwo, że robimy sobie żarty, ale to danie przyrządza się tak: młodego, sprawionego byczka faszeruje się koźlęciem. Koźlę zaś zawiera w brzuchu prosię.
źródło: NKJP: Andrzej Garlicki, Piotr Adamczewski: Faszerowana wyspa, Polityka, 2004-08-21
Tuńczyki, węgorze, krewetki, małże, ośmiornice walczą o pierwszeństwo na stole z jagniętami, koźlętami, sarniną, bekonem (młody wieprzek) i bukatem (jednoroczny byczek).
źródło: NKJP: Stefan Tyszkiewicz:...Świąteczne refleksje przy włoskim stole, Tygodnik Podhalański, nr 51-52, 1997
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: n1
liczba pojedyncza liczba mnoga M. koźlę
koźlęta
D. koźlęcia
koźląt
C. koźlęciu
koźlętom
B. koźlę
koźlęta
N. koźlęciem
koźlętami
Ms. koźlęciu
koźlętach
W. koźlę
koźlęta
-
psł. *kozьlę *kozьlęte