-
1.a
mięso kozy, kozła lub koźlęcia -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- duszona, pieczona koźlina
- danie, potrawa z koźliny
-
Koźlina jest smacznym mięsem.
źródło: NKJP: Andrzej Sarwa: Strzyga, 2006
Firmy eksportowe handlujące z góralami zainteresowane są także niewielką ilością koźląt, które będą jednak sprzedane nieco taniej niż najlepsza jagnięcina, czyli według szacunków około 8 zł za kilogram. - Nasza koźlina nie jest zbytnio ceniona wśród Włochów.
źródło: NKJP: Beata Zalot: Jagnięca Wielkanoc, 1997
Moroni oferuje pyszne sery własnego wyrobu, dania z koźliny i dziczyzny własnego chowu, domowe ciasta.
źródło: NKJP: Alicja Dąbrowska: Książę wśród kóz, Gazeta Wyborcza, 1995-01-30
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. koźlina
koźliny
D. koźliny
koźlin
C. koźlinie
koźlinom
B. koźlinę
koźliny
N. koźliną
koźlinami
Ms. koźlinie
koźlinach
W. koźlino
koźliny
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Od: koźlę