-
1.
pewna ilość jakiejś substancji, która w określonych warunkach zmieniła swoją formę z płynnej na galaretowatą lub stałą -
Używane często w odniesieniu do tworów powstałych z krwi, która wypłynęła poza naczynia krwionośne.
-
KATEGORIE FIZYCZNE
Cechy i właściwości materii
stan skupienia, trwałość materii -
- skrzep krwi
- skrzep powstał
-
Miała świeże strupy na czole, nad wargami skrzepy krwi z rozbitego nosa.
źródło: NKJP: Artur Baniewicz: Afrykanka, 2005
W maśle dopatrzono się [...] zawyżonej zawartości wody, w śmietanie skrzepów tłuszczu.
źródło: NKJP: Jak zarobić więcej - jak mniej wydać, Życie na gorąco 42, 1999
[...] mleko pozostawia się na 12 godz. w celu ukwaszenia. Następnego dnia jest już podgrzewane jako skrzep, który tworzy się przez pół doby.
źródło: NKJP: (as): Twarogowe kostki, Dziennik Tczewski, 2000-01-14
1 litr świeżej maślanki w naczyniu emaliowanym lub porcelanowym postawić w ciepłym miejscu [...], aby się zsiadła. Zsiadły już skrzep białkowy ostrożnie odcedzić od klarownej serwatki.
źródło: NKJP: Chemia, Kalejdoskop Techniki nr 7 (183), 1972
Ciepła para pomogła mi pozbyć się skrzepów z nosa, zacząłem znów normalnie oddychać i mówić.
źródło: NKJP:
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. skrzep
skrzepy
D. skrzepu
skrzepów
C. skrzepowi
skrzepom
B. skrzep
skrzepy
N. skrzepem
skrzepami
Ms. skrzepie
skrzepach
W. skrzepie
skrzepy
-
+ skrzep + (CZEGO)+ skrzep + (JAKI) -
Od: przedrostkowego czasownika skrzepnąć ; zob. krzepić , krzepki