-
1.b
owoc lub płatki kwiatu szypszyny - rośliny, wykorzystywane w kulinariach, w lecznictwie i do produkcji kosmetyków -
Lp używana często w znaczeniu lm.
-
CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA
Choroby i ich leczenie
leki i sposoby leczenia, zabiegi, sprzęty medyczne
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
synonimy: róża dzika
-
Umyte i wysuszone owoce nakłuć (ja szypszynę mocno nacinam) i zalać w naczyniu alkoholem.
źródło: Internet: dziennik.lowiecki.pl
Tylko dzieciom wolno było zjeść trochę marynowanego śledzia z kawałkiem czerstwego (suchego) chleba i zapić niesłodzoną herbatą ziołową z szypszyny.
źródło: Internet: interklasa.pl
W sztuce kulinarnej przyrządza się wyśmienite wina i nalewki z szypszyny.
źródło: Internet: udziewczyn.wordpress.com
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. szypszyna
szypszyny
D. szypszyny
szypszyn
C. szypszynie
szypszynom
B. szypszynę
szypszyny
N. szypszyną
szypszynami
Ms. szypszynie
szypszynach
W. szypszyno
szypszyny
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Nazwa rośliny oparta na psł. šip- 'coś ostrego, sterczącego (np. kolec, cierń)' (zob. szypułka ). Na tym samym rdzeniu zbudowane inne słowiańskie (zwłaszcza ludowe) nazwy tej rośliny, np. czes. růže šípková = šípek, słowac. divý šíp, ruža šípová, šípka, ros. šipóvnik (sobáčij)