-
1.b
przyprawa otrzymywana z kwiatu szafranu - rośliny - wykorzystywana w gastronomii, medycynie i perfumiarstwie -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
przyprawy, smaki -
hiperonimy: przyprawa
-
Gdy chcemy uzyskać czerwoną barwę, dodajemy do ciasta nieco koncentratu pomidorowego. Jeśli zieloną - ugotowany i odsączony szpinak. Jeśli żółtą - odrobinę szafranu lub kurkumy.
źródło: NKJP: Gabriela Pewińska: Makaron na szczęście, Wieczór Wybrzeża, 2001-05-04
Kosmetyczny użytek z szafranu miała uczynić również Kleopatra.
źródło: NKJP: (MAR): Cenny jak złoto, używała go Kleopatra, Dziennik Bałtycki, 2003-11-02
Śmietanę zredukować na patelni, dodać szafran.
źródło: NKJP: Internet
Daniem wyróżniającym tę wyspę jest makaron z sardynkami, rodzynkami i ziarnkami pinii, przyprawiany szafranem i koprem.
źródło: NKJP: Stefan Tyszkiewicz: Polskie ślady na ulicach Rzymu, Tygodnik Podhalański, 1997
Okadzaliśmy także ów lichy, pomazany posoką strzępek mirrą i szafranem, znowu wzywając diabły, by nękały niebogę tak srodze, żeby dniem i nocą tylko o nim myślała.
źródło: NKJP: Witold Jabłoński: Metamorfozy, 2004
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. szafran
szafrany
D. szafranu
szafranów
C. szafranowi
szafranom
B. szafran
szafrany
N. szafranem
szafranami
Ms. szafranie
szafranach
W. szafranie
szafrany
Inne uwagi
Zwykle lp
-
z ar. za‘farān 'Crocus sativus L'
Żródłem zapożyczenia do polszczyzny mógł być śr.-w.-niem. safrân, saffrân, czes. šafrán, ostatecznie zaś poprzez łac. śred. safranum (Turek)