-
3.
śl. placek ziemniaczany -
Nazwa potrawy znana ze Śląska Cieszyńskiego.
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: placek
-
Stryki smażone były dawniej bezpośrednio na blachach pieców kaflowych, polewane masłem lub śmietaną, czasami również posypywane cukrem.
źródło: NKJP: Kuchnia cieszyńska, Dziennik Zachodni, 2007-06-08
Placki ziemniaczane (stryki) smażono na smalcu i podawano na różne sposoby, niekiedy ze śliwkami i posypane cukrem.
źródło: Internet: slaskiesmaki.pl
To był [...] zwykły stryk, placek na blasze [...].
źródło: Głos. Gazeta Polaków w Republice Czeskiej, nr 65, 2020-08-28 (glos.live)
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. stryk
stryki
D. stryka
stryków
C. strykowi
strykom
B. stryk
stryki
N. strykiem
strykami
Ms. stryku
strykach
W. stryku
stryki
Inne uwagi
Zwykle lm