-
1.a
zupa na wywarze mięsnym lub jarzynowym z warzywami i kaszą jęczmienną -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: zupa
-
- gęsty, wodnisty; gorący, zimny; pożywny, pyszny; staropolski krupnik
- krupnik z mięsem, z wędzonką, z wkładką
- krupnik na kościach
- krupnik i grochówka, krupnik i kapuśniak, krupnik i ogórkowa, krupnik i żeberka
- smak, zapach krupniku
- krupnik gotuje się, stygnie
- podgrzać, przyrządzić, ugotować, zrobić krupnik
-
Musi się zabrać za przygotowywanie krupniku na kościach. To cały dzisiejszy posiłek.
źródło: NKJP: Wiesława Maria Korczyńska: Wróć..., 2001
Zaczerpnęła chochlą, nalała pół talerza krupniku z kawałkiem tłustego mięsa.
źródło: NKJP: Leon Pawlik: Ankara, 1998
- Ja gotuję krupnik, bo nasze dziecko nic tylko krupnik. Na trzy dni z rzędu gotuję - włącza się koleżanka.
źródło: NKJP: Tomasz Kwaśniewski: Dziennik ciężarowca, 2007
Jesienią i zimą jadłyśmy zupy zacierkowe, których nie lubiłam, oraz krupniki i zalewajki na kwasie z chleba.
źródło: NKJP: Henryk Grynberg: Życie ideologiczne, osobiste, codzienne i artystyczne, 1998
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. krupnik
krupniki
D. krupniku
krupników
C. krupnikowi
krupnikom
B. krupnik
krupniki
N. krupnikiem
krupnikami
Ms. krupniku
krupnikach
W. krupniku
krupniki
-
Zob. krupa