-
1.
kulin. wytrawne ciasto podobne do babki, pieczone z utartych ziemniaków połączonych z mąką, cebulą, usmażonymi kawałkami boczku i innymi dodatkami -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Bugaj jest już w piekarniku, dodatkowo dodałem pieczarki [...].
źródło: Internet: dusiowakuchnia.pl/bugaj-babka-ziemniaczana-rejbak
Słyszeliście kiedyś o blacharzu, bugaju czy rejbaku? Tak, za tymi wszystkimi określeniami kryje się w gruncie rzeczy ten sam poczciwy kartoflak!
źródło: Internet: mojegotowanie.pl/przepis/kartoflak-3
Karmuszka, bugaj, czernina, pierogi z zaskakującymi farszami, świeżonka, sandacz w śmietanie pod pierzynką z ziemniaczanego piure, [...], pieczenie i różnorodne pasztety, które są specjalnością Pani domu to tylko niewielka część specjałów, które cieszą na co dzień podniebienia gości.
źródło: Internet: dziedzictwokulinarne.pl
Szlachta przygotowywała bugaja na bogato. Do ziemniaków dodawano żeberka i inne mięso, cebulę.
źródło: Internet: ciechtivi.pl/bugaj-gruduski-smacznego
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2, m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. bugaj
bugaje
D. bugaja
bugaju
bugajów
C. bugajowi
bugajom
B. bugaja
bugaj
bugaje
N. bugajem
bugajami
Ms. bugaju
bugajach
W. bugaju
bugaje