-
2.
książk. cecha czegoś, co jest bardzo stężone, a przez to odczuwane jako intensywne -
KATEGORIE FIZYCZNE
Cechy i właściwości materii
jakość i intensywność -
Czym charakteryzują się wina X? Przede wszystkim ekstraktywnością i tęgością (nawet powyżej 16% alkoholu) [...].
źródło: Internet: przeglad-techniczny.pl
[...] to mieszanka minimum czterech win odmianowych. [...] Węgierska klasyka - nasycona barwa, intensywna woń i tęgość w ustach.
źródło: Internet: dworkombornia.pl
Zachował się do dzisiaj jeden sos [...] i daje on wyobrażenie o tęgości smaków - jest nim musztarda.
źródło: NKJP: Miecz i musztarda albo dialektyka Pól Elizejskich, Dziennik Polski, 2002-10-05
Najczęściej dodaje się makaron udon - chyba najbardziej znany japoński makaron wykonany z mąki pszennej i charakteryzujący się swoją tęgością.
źródło: Internet: podrozenajezyku.blogspot.com
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. tęgość
tęgości
D. tęgości
tęgości
C. tęgości
tęgościom
B. tęgość
tęgości
N. tęgością
tęgościami
Ms. tęgości
tęgościach
W. tęgości
tęgości
Inne uwagi
Zwykle lp
-