choroba trzewna

  • med.  choroba polegająca na nietolerowaniu glutenu, objawiająca się bólem brzucha, a nawet uporczywymi biegunkami, powodująca częściowe uszkodzenie jelit, co z kolei prowadzi do zaburzenia procesu wchłaniania składników odżywczych
  • CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA

    Choroby i ich leczenie

    rodzaje chorób

  • synonimy:  celiakia
  • Asia ma również chorobę trzewną, nie toleruje glutenu, który można znaleźć w kukurydzy, jajach czy pszenicy.

    źródło: NKJP: Arkadiusz Nowrotek: TAK dla rodziny, Trybuna Śląska, 2004-07-09

    Celiakię (inaczej glutenozależną chorobę trzewną) uważa się za chorobę uwarunkowaną genetycznie, ale nie bez znaczenia są też nawyki żywieniowe, np. zbyt wczesne wprowadzenie do menu dzieci pokarmów zawierających gluten.

    źródło: NKJP: (d): Gdy chleb szkodzi, Dziennik Łódzki, 2005-02-05

    Produkty absolutnie zabronione przy chorobie trzewnej to: pszenica, żyto, jęczmień, wszelkiego rodzaju pieczywo zwykłe, mąki i makarony na bazie zbożowej, kasza manna oraz jęczmienna, ciastka i herbatniki.

    źródło: Internet: www.medonet.pl/zdrowie/diety,dieta-bezglutenowa---jadlospis--produkty-bezglutenowe,artykul

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    ż, odmienny:  choroba ,  trzewna 
    Zwykle lp
Data ostatniej modyfikacji: 31.03.2017