-
2.a
spoż. mięso z części policzka i szyi świni składające się z naprzemiennych warstw mięśni i tłuszczu -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: mięso
-
[...] mięso, boczek, podgardle, warzywa, grzyby zalać wodą, dodać listek laurowy i powoli dusić, pod koniec duszenia osolić.
źródło: NKJP: Pasztet z królika, Super Express. Dodatek Kulinarny, 1998
Z rozbioru półtusz wieprzowych przeznacza się do zamrożenia następujące elementy: karczek, schab, łopatkę, szynkę, boczek, biodrówkę, podgardle i słoninę.
źródło: NKJP: Tadeusz Felburn: Wszystko o mięsie mrożonym, Poradnik Sprzedawcy Żywności, 1973
Rosjanie, w odróżnieniu od zachodnich odbiorców, cenią sobie mięso tłustsze, brali też dużo słoniny, podgardla, podrobów.
źródło: NKJP: Adam Grzeszak: Chłód od wschodu, Polityka, 2006-09-09
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: n2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. podgardle
podgardla
D. podgardla
podgardli
C. podgardlu
podgardlom
B. podgardle
podgardla
N. podgardlem
podgardlami
Ms. podgardlu
podgardlach
W. podgardle
podgardla
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Od wyrażenia przyimkowego pod gardłem ; zob. gardło