podgardle

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

2.a mięso

  • 2.a

    spoż.  mięso z części policzka i szyi świni składające się z naprzemiennych warstw mięśni i tłuszczu
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  mięso
  • [...] mięso, boczek, podgardle, warzywa, grzyby zalać wodą, dodać listek laurowy i powoli dusić, pod koniec duszenia osolić.

    źródło: NKJP: Pasztet z królika, Super Express. Dodatek Kulinarny, 1998

    Z rozbioru półtusz wieprzowych przeznacza się do zamrożenia następujące elementy: karczek, schab, łopatkę, szynkę, boczek, biodrówkę, podgardle i słoninę.

    źródło: NKJP: Tadeusz Felburn: Wszystko o mięsie mrożonym, Poradnik Sprzedawcy Żywności, 1973

    Rosjanie, w odróżnieniu od zachodnich odbiorców, cenią sobie mięso tłustsze, brali też dużo słoniny, podgardla, podrobów.

    źródło: NKJP: Adam Grzeszak: Chłód od wschodu, Polityka, 2006-09-09

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: n2

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. podgardle
    podgardla
    D. podgardla
    podgardli
    C. podgardlu
    podgardlom
    B. podgardle
    podgardla
    N. podgardlem
    podgardlami
    Ms. podgardlu
    podgardlach
    W. podgardle
    podgardla

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • Od wyrażenia przyimkowego  pod gardłem ; zob.  gardło