skiśnięty

  • kwestion.  zepsuty pod wpływem fermentacji
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • synonimy:  skisły
    skwaśniały
    • skiśnięte mleko
  • Górale przypominają zresztą, że bez względu na unijne procedury co roku w wakacje bryndzy praktycznie nie ma. – Robi się ją ze skiśniętego buncu – wyjaśnia pan Marian z jednego ze straganów.

    źródło: NKJP: (BOL): Góralski sposób na Unię, Gazeta Krakowska, 2007-07-09

    Historię skiśniętego musu nazywa wyssaną z palca. – Rzeczywiście, dodajemy mąkę i mleko, żeby ciasto było gęściejsze, a nie dlatego, że jest zepsute – denerwuje się.

    źródło: NKJP: Internet

    Zgadza się, tylko musi być ciepło, a mleko nie może być skiśnięte tylko przegotowane.

    źródło: NKJP: Internet

  • część mowy: przymiotnik


    Stopień równy

    liczba pojedyncza
    m1 m2 m3 n1, n2 ż
    M. skiśnięty
    skiśnięty
    skiśnięty
    skiśnięte
    skiśnięta
    D. skiśniętego
    skiśniętego
    skiśniętego
    skiśniętego
    skiśniętej
    C. skiśniętemu
    skiśniętemu
    skiśniętemu
    skiśniętemu
    skiśniętej
    B. skiśniętego
    skiśniętego
    skiśnięty
    skiśnięte
    skiśniętą
    N. skiśniętym
    skiśniętym
    skiśniętym
    skiśniętym
    skiśniętą
    Ms. skiśniętym
    skiśniętym
    skiśniętym
    skiśniętym
    skiśniętej
    W. skiśnięty
    skiśnięty
    skiśnięty
    skiśnięte
    skiśnięta
    liczba mnoga
    p1 m1 ndepr m1 depr pozostałe
    M. skiśnięci
    skiśnięci
    skiśnięte
    skiśnięte
    D. skiśniętych
    skiśniętych
    skiśniętych
    skiśniętych
    C. skiśniętym
    skiśniętym
    skiśniętym
    skiśniętym
    B. skiśniętych
    skiśniętych
    skiśniętych
    skiśnięte
    N. skiśniętymi
    skiśniętymi
    skiśniętymi
    skiśniętymi
    Ms. skiśniętych
    skiśniętych
    skiśniętych
    skiśniętych
    W. skiśnięci
    skiśnięci
    skiśnięte
    skiśnięte
  • Zob. kisnąć

  • Forma uznawana za niepoprawną

CHRONOLOGIZACJA:
1936, NKJP
Data ostatniej modyfikacji: 20.02.2018