-
6.
spoż. maszyna przemysłowa służąca do rozdrabniania mięsa -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem
CZŁOWIEK I TECHNIKA
Przemysł
materiały używane w przemyśle -
[...] wołowinę rozdrabnia się w kutrze na jednolitą masę, dodając przyprawy i lód.
źródło: NKJP: Internet
Kawałki na kiełbasę wiejską i te już zapeklowane spotykają się w hali produkcyjnej, gdzie stoi kuter [...].
źródło: NKJP: Ireneusz Pawlik: Kręcenie kiełbasy, Gazeta Krakowska, 2003-04-12
W kutrze uzyskujemy rozdrobnienie do 200 nm. Zapewnia to emulgację tłuszczów, białek itp. Tworzy jednolity farsz do dalszej produkcji.
źródło: NKJP: Internet
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. kuter
kutry
D. kutra
kutrów
C. kutrowi
kutrom
B. kuter
kutry
N. kutrem
kutrami
Ms. kutrze
kutrach
W. kutrze
kutry
-
ang. cutter 'szubka łódź obsługująca okręty wojenne; nacinacz, frez(arka)'
z ang. cut 'ciąć'