-
3.
mięso z górnej części klatki piersiowej zabitego zwierzęcia -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: mięso
-
- górka barania, cielęca, wieprzowa, wołowa
-
Kilogram wołowej górki kosztował rano 80 groszy, a w godzinach popołudniowych ceny spadały nawet o 30 gr. – opowiada Adela Waszczuk.
źródło: NKJP: A.Fidrysiak: Powrót na ulicę dzieciństwa, Tygodnik Ciechanowski, 2005-04-14
Umytą, oczyszczoną i osuszoną górkę cielęcą natrzeć marynatą powstałą poprzez zmiksowanie wszystkich jej składników i odstawić na 6-8 godzin.
źródło: NKJP: Internet
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. górka
górki
D. górki
górek
C. górce
górkom
B. górkę
górki
N. górką
górkami
Ms. górce
górkach
W. górko
górki
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Zob. góra