sznycel wiedeński

  • kulin.  bity kotlet cielęcy podawany z jajkiem sadzonym i cytryną
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • Kusił mnie sznycel wiedeński z klinem świeżej cytryny i pieczonymi kartoflami w talarki, jakie podawali w Adlerze na Mokotowskiej, heroicznie wybrałem jednak pierogi z jagodami w pobliskim Eljacie.

    źródło: NKJP: Mariusz Ziomecki: Lato nieśmiertelnych, 2002

    Ci, którym zdarzało się jadać w Austrii wiedeńskie sznycle, zapewne byli niekiedy zdziwieni ich gigantycznymi rozmiarami. Sprawa jest prosta: bierze się gruby płat mięsa, rozcina - ale nie do końca - ostrym nożem, rozkłada, niczym książkę do góry grzbietem.

    źródło: NKJP: Sznycel i Schnitzel, Dziennik Polski, 2000-10-14

    Było mu bardzo niewygodnie z powodu brzucha, który ostatniego wieczora w „Piwnicy Świdnickiej” napełnił przepysznymi, lecz ciężkostrawnymi sznyclami wiedeńskimi.

    źródło: NKJP: Marek Krajewski: Głowa Minotaura, 2009

    Na pewno rosół z kluską wątrobianą i nie ma innej możliwości, zawsze są też rolada i kluski śląskie, a także sznycel wiedeński. To przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie.

    źródło: NKJP: xx: Kuchnia cieszyńska, Dziennik Zachodni, 2007-06-08

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    m3, odmienny:  sznycel ,  wiedeński 
Data ostatniej modyfikacji: 10.10.2017