-
1.
wyrosły z nasienia, bulwy, kłącza lub cebuli pęd będący zaczątkiem rośliny -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
budowa i funkcjonowanie roślin -
- świeże, zielone; pierwsze kiełki; kiełki pszeniczne, sojowe, zbożowe
- kiełki nasion; roślin, zbóż; bambusa, brokułów, grochu, fasoli (mung), lucerny, pszenicy, rzepaku, rzeżuchy, rzodkiewki, słonecznika, soczewicy, soi, ziemniaka
- kiełki i otręby; zarodki i kiełki; warzywa i kiełki; korzenie i kiełki
- długość; gnicie; produkcja, wzrost; (przeciętna, średnia) masa; garść, (dwie, trzy...) łyżki kiełków
- sałatka z kiełków; olej z kiełków (pszenicy, różnych nasion...)
- kiełki pojawią się (po 3-5 dniach, 4 lutego...); zawierają (mikroelementy, witaminy...)
- jeść, spożywać; hodować, wyhodować; wypuszczać, wytworzyć kiełki
-
Tam, gdzie słońce stopiło śnieg, z ziemi wychylają się odważnie zielone kiełki krokusów, przebiśniegów i śnieżyczek.
źródło: NKJP: Grzeorz Tabasz: I stała się wiosna, Dziennik Polski, 2006-03-22
Większość warzyw [...] po zbiorze stopniowo traci witaminy. W momencie pojawienia się kiełka i w czasie wzrostu budzą się w nich najcenniejsze wartości odżywcze, które natura uruchamia po otrzymaniu sygnału, że rodzi się nowe życie.
źródło: NKJP: (WES): Czas docenić kiełki, Dziennik Polski, 2008-12-27
Kiełków możemy używać jako samodzielnego dania sałatkowego lub jako dodatku do sałatek warzywnych.
źródło: NKJP: Stanisława Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni, 1993
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. kiełek
kiełki
D. kiełka
kiełków
C. kiełkowi
kiełkom
B. kiełek
kiełki
N. kiełkiem
kiełkami
Ms. kiełku
kiełkach
W. kiełku
kiełki
-
+ kiełek + (CZEGO) -