-
3.
kulin. słodkie ciasto w postaci blatów biszkoptowych lub z ciasta karpatkowego, przekładanych kremem, z masą kajmakową, owocami, bezą lub innymi dodatkami -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Alpejka: świeże truskawki ukryte w lekkiej puszystej kostce bitej śmietany z musem gruszkowym, na spodzie z jasnego biszkoptu.
źródło: Cukiernia Adam Adamek. Ciasta, ciastka, herbatniki (docplayer.pl)
Boska alpejka! [...] Wygląda obłędnie! Z malinami musi smakować cudownie!
źródło: Internet: doradcasmaku.pl
Karpatka czy alpejka? Ciastko karpatkowe przełożone kremem na wzór krajanki alpejskiej - czekoladowe z połamanymi bezikami.
źródło: Internet: dajprzepis.pl
Ostatnio, przeglądając blogi kulinarne, natknęłam się na ciasto o nazwie alpejka. Moja rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaju ciasta zawierające masę krówkową, więc postanowiłam je zrobić.
źródło: Internet: cream-cakes.blogspot.com
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. alpejka
alpejki
D. alpejki
alpejek
C. alpejce
alpejkom
B. alpejkę
alpejki
N. alpejką
alpejkami
Ms. alpejce
alpejkach
W. alpejko
alpejki
-
Od: Alpy