-
1.a
grzbietowa część mięsa zwierząt dzikich lub hodowlanych -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- barani, sarni comber
- comber jelenia, królika
- comber na pieczeń, na szaszłyki
- przyrządzić, upiec comber
-
Mięso jagniąt mlecznych przygotowuje się przeważnie z kością; z mięsa starszych sztuk kości można wytrybować. Udziec, comber, antrykot i łopatkę przeznacza się na pieczeń, szaszłyki, steki, kotlety, zrazy, a po rozdrobnieniu - na gulasz albo kotlety mielone.
źródło: NKJP: Katarzyna i Zbigniew Tyszkowie: Specjały, Kuchnia, nr 6, 1998
Za kilogram sarny „w skórze” eksporterzy mogą dostać 7,7 marki, nie porcjowanego jelenia - 4,5 marki, dzika - 4 marki [...]. Więcej płaci się za mięso zwierzyny porcjowanej. Sarni comber, najsmakowitszy „dziki kąsek”, kosztuje 24,6 marki za kilogram.
źródło: NKJP: Jacek Pawlicki, Monika Dzierżyńska: Dziki eksport, Gazeta Wyborcza, 1993-10-01
Przepis podany jest klasyczny. Zalecane mięsa: wieprzowina - łopatka, wołowina - pręga albo od giczy, baranina - może być górka lub comber (udźca trochę szkoda).
źródło: NKJP: Internet
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. comber
combry
D. combra
combrów
C. combrowi
combrom
B. comber
combry
N. combrem
combrami
Ms. combrze
combrach
W. combrze
combry
-
+ comber + (JAKI)+ comber + (CZEGO) -
niem. Ziemer, Zimmer