-
daw.
słodkie potrawy podawane na zakończenie obiadu
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
-
|
W wielkich dworach zatrudniano cukiernika, który przygotowywał różne wety, karmelki, słodkie napoje, a na duże przyjęcia przygotowywał skomplikowane dekoracje „cukrowe”.
źródło: NKJP: Irena Domańska-Kubiak: Zakątek pamięci: życie w XIX-wiecznych dworkach kresowych, 2004
|
|
Po prostu gości trzeba było podejmować, zwłaszcza jeżeli miało się córki na wydaniu, ale mimo wszystko żal było przekąsek, pieczystego i wetów, o winach nie wspominając...
źródło: NKJP: Wokół stołu, Dziennik Polski, 2005-08-06
|
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny:
p3
|
liczba pojedyncza |
liczba mnoga |
|
M. |
|
wety
|
|
D. |
|
wetów
|
|
C. |
|
wetom
|
|
B. |
|
wety
|
|
N. |
|
wetami
|
|
Ms. |
|
wetach
|
|
W. |
|
wety
|
|
-
śr.-w.-niem.
wette
'odpłacanie, spłata, zapłata, zakończenie czegoś'
W dawnej polszczyźnie oprócz znaczenia podstawego 'opłata pieniężna za szkodę; odpłata, odwet', także w znaczeniu przen. 'deser, legumina' (np. na wet 'na deser') Bor
CHRONOLOGIZACJA:
1668,
Kart XVII-XVIII
Data ostatniej modyfikacji: 01.04.2018