-
1.b
potrawa przygotowana z wątroby - części ciała zwierząt -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- wątroba wołowa
- kawałek wątroby
- lubić wątrobę
-
Spośród różnorakich produktów wątroba znajduje najszersze zastosowanie w kuchni.
źródło: NKJP: Kurt Scheller: Cielęca wątróbka czyli podroby, Gazeta Wyborcza - Magazyn, 1998-10-30
Sporo selenu posiada kukurydza, tuńczyk, pomidory, brokuły, wątroba lub owoce morza [...].
źródło: NKJP: (JOC): Zbawienne minerały, Dziennik Polski - Pani, 2000-07-25
Wątrobę się oczyszcza, dodaje soli, cukru, pieprzu i kilka kropel porto, odstawia na kilka godzin, potem formuje w rulony, zawija w folię i gotuje w temperaturze 70 stopni przez pół godziny.
źródło: NKJP: Co z gęsi i co do gęsi, Dziennik Polsk - Pejzaż, 2001-01-20
Inne mięsne dania to między innymi zapiekanka z wątroby [...].
źródło: Internet
Uwagę naszej Czytelniczki zwrócił kolor wątroby [...]. Zrezygnowała więc z przyrządzenia z niej obiadu i zaniosła wątrobę do Inspekcji Weterynaryjnej.
źródło: NKJP: (GES): Wątróbka z motylicą, Dziennik Polski - Kraków, 2001-11-28
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. wątroba
wątroby
D. wątroby
wątrób
C. wątrobie
wątrobom
B. wątrobę
wątroby
N. wątrobą
wątrobami
Ms. wątrobie
wątrobach
W. wątrobo
wątroby
-
psł. *ǫtroba (< *ǫtr- 'wnętrze' + przyrostek *-oba) 'wewnętrzna część ciała; wątroba'